Turledere gjennom 10 år 
i Ut på tur-gruppene

Turlederne i Ut på tur Lier som har vært med siden oppstarten.
Turlederne i Ut på tur Lier som har vært med siden oppstarten. Foto: Åshild Woie

I år er det 10 år siden våre aller første Ut på tur-grupper startet opp, og de har vært en suksess siden. Mange har vært med helt siden starten.

Tilbake i 2010 ble det startet opp turgrupper i Eiker og Lier, med frivillige turledere.  I Lier kom det igang som et samarbeid med Frivilligsentralen. Det ble også startet turgruppe i Drammen, men der med frivillige turledere først fra 2011.
I 2011 kom det også igang turgruppe i Modum. 
Alle disse turgruppene er i dag i full aktivitet (bortsett fra akkurat nå, hvor det er koronapause) og med mange deltakere på hver tur. 

Vi ønsket å ta en prat med noen turledere som har vært med fra starten, så jeg dro for å møte Martin, Tone, Jon og Tore i Ut på tur Lier. 

Stor og trofast deltakelse, uansett vær
En grå høstdag i november møtte undertegnede opp for ukens tur, som skulle gå ut fra Årkvisla.
Tross tungt skydekke og nedbør, var det 35 turgåere som hadde møtt opp denne dagen. Noen av dem har vært med som deltaker siden oppstarten. Det har ikke vært like mange helt fra starten, men Martin og Tone minnes det har vært godt oppmøte hele veien. Og i starten var det jo mange om 15 stykk ble med. En annen ting som også har endret seg litt er farten...i starten gikk gruppa ganske raskt, det skulle nok trimmes mer. Men etterhvert har tempoet roet seg litt, og man får mere tid til å prate underveis. Roligere tempo er nok også med på at flere føler det passer dem og tør bli med. 

Turledere som gir litt ekstra
Før gjengen dro avgårde fra Årkvisla mot dagens turmål Myrdammen, fortalte turlederne Jon og Tore om stedets historie. Også underveis bøy de på historie. Jeg fulgte de et lite stykke og fikk en hyggelig prat underveis med Tone og Martin, før jeg tok farvel og gjengen fortsatte inn i skogen. 
Så hvilket inntrykk sitter jeg igjen med?
Jo, at å være med i en turgruppe er som en kinderegg-opplevelse; det er sosialt, du får se nye steder i bygda og du får trim - uansett om du er turleder eller turdeltaker. 

Hvorfor bli turleder, og ikke minst hvordan fortsatt være med etter 10 år? 
De var (nesten) alle blitt pensjonister, og ønsket noe å fylle dagene med. Og siden de var glad i naturen og godt kjent i området, svarte de ja da Frivilligsentralen spurte dem. Og nettopp det å ta med folk ut på tur og vise de nye steder, har vært en motivasjon til å fortsette. Både blant turlederne og deltakerne har det blitt knyttet nye vennskap. Så den sosiale biten står høyt, for mange er turen ukens høydepunkt. Og når ikke turlederne er turledere, er de med som deltakere. Da har de tid til å bli enda bedre kjent med deltakerne.  

Mange fine turer og minner
Og de har hatt mange fine turer, mest nært men også en gang i ny og ne litt fjernt. Så turlederne har vanskelig for å nevne en tur som utpeker seg spesielt. Men tur med historisk sus i Finnemarka, felles tur med de andre turgruppene med rundt 100 deltakere og dagstur til Høgevarde blir nevnt blant flere. Det har heldigvis vært få uhell, men været har bydd på litt av hvert. På en tur i Holmsbu var det meldt sol, og deltakerne gikk kledd deretter. Helt brått skyet det til og himmelen åpnet seg, så på lunsjen på Holmsbu bad etterpå ble det mange våte seter. Været kan være lumsk andre steder enn i fjellet også, men det stopper ikke turlederne fra å ta med de oppmøte på tur uansett antall - så lenge det ikke går utover sikkerheten. 

Bli turleder!
I Ut på tur Lier i dag er det 8 turledere som rullerer på oppdragene. De kjenner hver sine turområder, og planlegger og testgår turene i forkant - en oppgave som gjør turlederoppdraget enda mer givende. 
Martin, som tidligere jobbet i banken i Lier, har nå bestemt seg for å "gi videre" sitt turlederverv, og la en ny ta over hans plass. Men han kommer ikke til å slutte med å gå på tur med gruppen. 
Gruppen tar gjerne i mot nye turledere, så det er bare å bli med på tur og prate med turlederne eller ta kontakt med kontoret til DNT Drammen og Omegn. Turlederne berømmer samarbeidet med administrasjonen, og føler de blir veldig godt fulgt opp. 


Ønsker for fremtiden må være å få med enda flere turledere, samt en fellestur med alle turgruppene en gang i året. Utover det er gjengen godt fornøyd! Og så håper de å snart få gjennomført en av de tre planlagte jubileumsturene, som ble avlyst pga korona. 

I Ut på tur Eiker har Torill Medrud vært med som turleder i alle 10 årene, og her er det også en flott gjeng med både turledere og deltakere hver uke. 

Ut på tur-gruppene støttes av midler som heter "Aktiv i 100". Dette er midler som DNT og Røde Kors får over statsbudsjettet fra Helsedirektoratet, for å etablere og drive turgrupper for eldre i nærmiljøet. Målet er å skape sosial og fysisk aktivitet for eldre, samt å redusere ensomhet i denne målgruppen. Det er en del kriterier som må oppfylles, så som enkle turer i nærmiljøet, fast oppmøtested og tid, ingen deltakeravgift, kjente turledere og et tempo og tilbud som er lavterskel nok til å passe alle. Og det ser vi at vi oppnår!
I DNT Drammen og Omegn har vi nå 11 slike turgrupper. 


God tur videre! 

Skrevet av Åshild Woie 7. desember 2020