Sjeldent stor gave til DNT-hytte

Populære Øyuvsbu i Setesdalsheiene vil etter pengegaven bli erstattet med ei ny hytte, plassert i samme område.
Populære Øyuvsbu i Setesdalsheiene vil etter pengegaven bli erstattet med ei ny hytte, plassert i samme område. Foto: DNT Sør

Turglade nordmenn får en storstilt julegave; kristiansander Nicolai Tangen gir ny hytte til DNT Sør i Setesdalsheiene. 

På tampen av jubileumsåret der DNT har feiret 150 år, kommer en kjærkommen gave til en av DNTs største foreninger, DNT Sør. AKO Foundation, en ideell stiftelse etablert av Nicolai Tangen, gir en helt ny hytte i jubileumsgave.  

– Det er sjelden kost at vi får donert penger til å bygge en splitter ny hytte i fjellheimen. Gaven vil bli brukt til å bygge en moderne hytte med alle fasiliteter og enkel adkomst fra bilveien slik at flest mulig kan ta den i bruk. Gaven løser i tillegg en årelang utfordring med å legge bedre til rette for villreinen i området, noe som er spesielt gledelig, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.  

Av de største enkeltgavene

I løpet av jubileumsåret har DNT samlet inn over 40 millioner kroner til det nyopprettede Hyttefondet. Fondet skal bidra til at DNT kan gjennomføre arbeid på hyttene som ikke kan løses på dugnad. Frivillige legger årlig ned en formidabel innsats, men ved de største hyttene må mange av oppgavene gjennomføres av profesjonelle aktører for å sikre at offentlige krav blir tilfredsstilt. 

– Vi setter svært stor pris på alle midler som kommer vår vei, de er med på å styrke tilbudet vårt og gjør det mulig for enda flere å ta steget ut til friluftslivet. Olav Thon er blant dem som støtter oss og som gjennom årenes løp har gitt 100 millioner kroner totalt gjennom sin stiftelse og privat, men gaven fra Tangen er blant de største enkeltgavene som er gitt oss, sier generalsekretær Klarp Solvang.  

Oppfordrer flere til å gi 

For Nicolai Tangen har en hyttegave til DNT lenge ligget i kortene. 

– Turistforeningen og deres arbeid står for meg som en perfekt oppsummering på alt som er bra med Norge: Det er naturen, det er tilrettelagt for alle og det er basert på tillit og dugnad, sier Tangen, og forteller: 

– Å kunne gi en ny hytte til DNT er rett og slett utrolig hyggelig og dette har lenge stått på listen over ting jeg har lyst til å gjøre. Nå gleder jeg meg skikkelig til å besøke den nye hytta om noen år, og se hvor den blir liggende i de vakre Setesdalsheiene. Det er forøvrig plass til mer penger i Hyttefondet hvis flere skulle være interessert i å gi en gave. Det er jo ikke hver dag DNT blir 150 år!

Ferdigstilles i 2020/21 

Det er nå etablert en arbeidsgruppe sammensatt av DNT Sør, grunneiere, verneområdemyndigheter og lokale kommuner. I løpet av 2019 skal gruppen anbefale hvilken plassering som vil være det beste for villreinen, vern av naturen i området, grunneiere og fjellturistene. 

–  Målet er at vi innen sommeren 2019 vil ha en endelig anbefaling for plassering.  Da vil det også utlyses en arkitektkonkurranse. Hytta blir prosjektert når endelig plassering er avklart, og forhåpentlig åpne for besøkende i sesongen 2020/21, sier daglig leder i DNT Sør, Bjørn Andersen-Steinsland.  

Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT, her sammen med styreleder i DNT, Per Hanasand.
Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT, her sammen med styreleder i DNT, Per Hanasand. Foto: Marius Dalseg Sætre

FAKTA

DNT Sør er blant de større medlemsforeningene i Den Norske Turistforening med 12 fjellhytter og 300 sengeplasser.  DNT Sør har 250 km rødmerkede turløyper og 210 km vintermerkede løyper i Setesdalsheiene, og har store deler av Sørlandet som sitt område. Fjellområdene i regionen rager mellom 800-1500 moh., ligger en kort biltur fra kysten, og er nærmeste fjellområde for både fjellvandrere på Sørlandet og Rogalandstraktene.  

AKO Foundation er en ideell stiftelse etablert av kristiansanderen Nicolai Tangen, grunnleggeren av fondsselskapet AKO Capital. Stiftelsen står blant annet bak kunstgaven til Sørlandets Kunstmuseum, støtte til Strømmestiftelsen og støtte til internasjonale organisasjoner som Teach First og Jamie Oliver Food Foundation.   

Setesdalsheiene er det sørligste høyfjellsområdet i Norge, beliggende øst og vest for Setesdal i Agder. Fjellområde ligger på 800-1500 moh. Vakkert og attraktivt, sommer som vinter, og med kort avstand fra Sørlandskysten og bygdene i Setesdal og Sirdal. 

Skrevet av Mari Stephansen 18. desember 2018