Historisk vandrerute Aurlandsdalen åpner 23. september

Sinjarheim i Aurlandsdalen
Sinjarheim i Aurlandsdalen Foto: Kari Merete Horne

Ville, vakre Aurlandsdalen får status som Historisk vandrerute 23. september. Arrangementet  på Sinjarheim er åpent for alle. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen står for den formelle markeringen. 

Offisielt åpningsarrangement på Sinjarheim

Aurlandsdalen er en rute som mange har gått og mange er glad i. Nå blir dalens spennende historie, kulturminner og kulturlandskap lettere tilgjengelig for turgåere og andre. Kulturformidlingen og oppgradering av ruta til Historisk vandrerute er et samarbeid mellom DNT Oslo og Omegn, Venner av Aurlandsdalen og Nærøyfjorden verdensarvpark.

Sinjarheim er en gammel gård i Aurlandsdalen som det siden 1988 har vært drevet restaurering, dugnader og kurs på. Gården ligger rundt tre timers vandring fra Vassbygdi og fire timers vandring fra Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø.  Programmet vil være slik:

Søndag 23. september kl.13:00 - 14:30

  • Taler ved Ola Fjeldheim, Fortidsminneforeningen, og Leidulf Mydland, Riksantikvaren.
  • Avduking og offisiell åpning ved Klima- og miljøminister Ola Elvestuen
  • “Mor Aurlandsdalen”, Kristin Sønnerheim, forteller om livet på Sinjarheim i gamle dager sammen med datteren Sigrid Sønnerheim.
  • Servering av lapper, kaffe og saft

Dette arrangementet er gratis og åpent for alle.  Velkommen!

Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø

Søndag morgen kl. 08:30 vil et følge av inviterte gjester gå fra Aurlandsdalen Turisthytte og til Sinjarheim. Andre som ønsker å gå sammen med dem, er hjertelig velkomne til det. Ønsker du å overnatte på Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø fra lørdag til søndag, anbefaler vi å kontakte bestyrerne på forhånd. 

Kontaktinformasjon til Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø: aurlandsdalen@turistforeningen.no / tlf. 483 88 287. 

Forøvrig holder Aurlandsdalen Turisthytte åpent helt til 14. oktober. Du har altså muligheten til å kombinere turen Historisk vandrerute Aurlandsdalen med overnatting på Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø i tre uker etter åpningsarrangementet!

Artikkelen fortsetter under bildene.

Elleve Historiske vandreruter

Aurlandsdalen er den 11. Historiske vandreruta som åpnes i Norge. Satsingen på Historiske vandreruter er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening og Riksantikvaren. Tidligere i sommner ble Historisk vandrerute Jotunheimen åpnet.

Historiske vandreruter skal gjøre gamle ferdselsveier bedre kjent og mer brukt. De utvalgte rutene gir deg flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med unik kulturarv. Satsingen er et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren, og er støtte av Sparebankstiftelsen DNB.

Les mer:

Alle de Historiske vandrerutene er lagt inn som tuforslag på UT.no 
Historisk informasjon om rutene er publisert som artikler på Lokalhistoriewiki.
Artikkel: Historisk nyhet i Jotunheimen
Om Nærøyfjorden verdsarvpark
Om Venner av Aurlandsdalen

Historisk vandrerute Jotunheimen ble åpnet tidligere i sommer. F.v. generalsekretær i DNT, Nils Øverås, bestyrer på Gjendesheim Marius Haugaløkken og Marit Huuse, Riksantikvaren.
Historisk vandrerute Jotunheimen ble åpnet tidligere i sommer. F.v. generalsekretær i DNT, Nils Øverås, bestyrer på Gjendesheim Marius Haugaløkken og Marit Huuse, Riksantikvaren. Foto: Oda Lundekvam By
Fra åpningen av Ferdsesvegen over Kamperhamrane i 2015.
Fra åpningen av Ferdsesvegen over Kamperhamrane i 2015. Foto: Brunborg-Næss. Louise, Louise Brunborg-Næss

Skrevet av Siri G. Bekkhus 15. september 2018